Imunoterapia – un cuvânt magic sau o nouă lovitură împotriva celulelor canceroase?

În ultimii ani, noţiunea de „Imunoterapie“ de obicei se acceptă ca ceva nou în lupta cu celulele canceroase. Această interpretare este adevărată într-o anumită măsură, dar totodată nu este adevărată. Începând cu anul 2015, când a fost iniţiată implicarea imunoterapiei pentru a ajuta organismul afectat de cancer, imunoterapia a devenit foarte repede o parte importantă a tratamentului multor tipuri de malignitate.

În ultimii ani, noţiunea de „imunoterapie“ foarte des se înlocuieşte cu noţiunea de „medicină individuală“. Pentru că scopul imunoterapiei este de a acţiona în cazuri speciale, şi nu ca o metodă aplicată universal la toate cazurile. Acest tip de tratament nou, auxiliar, se introduce pentru toate cazurile dacă este necesară mobilizarea întregului organism în lupta cu formaţiunea malignă şi ramificaţiile ei metastatice. Prin imunoterapia se caută şi se găseşte calea cea mai eficientă către salvarea omului, iar această cale este întotdeauna dovedită prin cercetări clinice aprofundate şi testări la cel mai înalt nivel tehnologic actual.

Ca să înţelegem ce reprezintă imunoterapia, trebuie să ne uităm mai întâi la cele două direcţii principale ale acesteia:

  • stimularea propriei imunităţi
  • introducerea în organism a unor unităţi artificiale, a unor preparate medicinale care sunt concepute special pentru sistemul imunitar /ţintite sau aşa numita biterapie/.

Trebuie ştiut un fapt foarte important: imunoterapia devine parte integrantă a unui tratament complex şi este de obicei dezvoltată de o întreagă echipă de medici – de un chirurg, radioterapeut, chimioterapeut şi o serie de alţi specialişti.

Cum decurge tratamentul prin intermediul imunoterapiei?

Este vorbă de o acţiune complexă asupra organismului pacientului bolnav de cancer. De obicei, preparatele incluse în această terapie se administrează în urma intervenţiilor chirurgicale sau radioterapiei, reprezentând un fel de ajutor nou pentru distrugerea celulelor canceroase care încă sunt prezente în organismul uman, fiind singura posibilitate de oprire a procesului metastatic care este activ şi după efectuarea intervenţiilor menţionate mai sus. În anumite cazuri, imunoterapia se aplică şi la pacienţii inoperabili /nepotriviţi pentru intervenţii chirurgicale/. În aceste cazuri scopul este să fie redusă dimensiunea formaţiunii maligne sau pregătirea mai bună a organismului pentru alte metode de acţiune asupra bolii, cum ar fi de exemplu brahiterapia.

Aici voi face o mică precizare: printre cele mai avansate state în aplicarea imunoterapiei se numără SUA şi Israelul, iar practica imunoterapeutică în clinicile de oncologie israeliene s-a impus deja ca un standard mondial.În Israel se aplică toate tipurile de imunoterapie:

  • introducerea de anticorpi monoclonali, care sunt înlocuitori ai proteinelor imune care atacă selectiv unele sau diferite alte tipuri de celule canceroase;
  • vaccinuri împotriva cancerului – sunt substanţe introduse în organism ca un început al unei reacţii imune împotriva tumorii.Sunt utilizate atât pentru prevenirea, cât şi pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer /Vaccinurile sunt de obicei preparate experimentale care nu sunt încă utilizate pe scară largă în oncologie, pentru că sunt încă în perioadă de probă sau au fost finalizate încurând încercările/;
  • o imunoterapie nespecifică: se aplică unele metode suplimentare de întărire a rezistenţei imune a organismului.

Imunoterapia se desfăşoară în mai multe etape, iar medicamentele incluse în programul acesteia se introduc după o anumită schemă de mai multe ori pe săptămână sau pe lună, dar cel puţin pe o durată de câteva săptămâni. În funcţie de medicamentele prevăzute, schemele de asemenea diferă una de alta.

Iată două dintre vaccinurile folosite în planul de imunoterapie la două dintre cele mai mari spitale din Israel, cu o practică foarte bună în domeniul de imunoterapiei: „ONIVAX“ /se foloseşte la cancerul la nivelul colonului şi la cancerul colorectal/ şi CANCERVAX / se foloseşte în caz de melanomă, la cancerul esofagian, cancer pancreatic, cancer intestinal/.

Cele mai folosite preparate imune:

Actimun“, “Imonokin“, “Proleukin“, “Oncoleukin“, “Figrastim“, “Lenograstim“. Preparatele imune sunt destinate pentru stimularea propriei imunităţi a individului, pentru întărirea rezistenţei împotriva diferitelor tipuri de celule canceroase. De tipurile celulelor canceroase depinde şi selectarea preparatelor.

Cele mai utilizate preparate incluse în programul de imunoterapie: „KEYTRUDA” / un preparat recent creat / și „Herceptin”.

Iată mai multe explicaţii despre preparatul Keytruda“. Acesta a fost înregistrat în anul 2015 şi este un preparat conceput special pentru imunoterapie, este un medicament de generaţie nouă care iniţial se folosea la cancerul pulmonar cu proces metastatic. Ascum jumătate de an, Agenţia Americană de Control asupra medicamentelor a permis folosirea preparatului Keytruda“şi pentru cancerul colorectal. Se prescrfie numai dacă în mod prealabil se analizează proteinul PD-L! de pe suprafaţa formaţiunii canceroase. Apoi se procedează la includerea preparatului “Keytruda“ numai dacă proba obţinută este pozitivă şi terapia cu acesta se desfăşoară pe o durată lungă!

Program orientativ pentru elaborarea planului de imunoterapie practicat în clinica israeliană „Ihilov“:

Prima zi: consultaţie obligatorie, detailată, cu oncolog. Se studiază terapia folosită până la acel moment, se determină metodele şi mijloacele posibile care pot fi aplicate în terapia imună.

A doua zi: analizele necesare pentru diagnosticarea: deseori trebuie făcută biopsie, pentru determinarea sensibilităţii celulelor canceroase la diferitele medicamente. Practica acestui spital arată că numai astfel se poate afla la ce medicament sunt sensibile celulele canceroase şi ulterior ce tratament va fi eficient. În acest scop, proba luată obligatoriu se analizează la laboratorul spitalului, iar dacă apar suspiciuni, oricât de mici ar fi, materialul se trimite la un laborator din SUA selectat special. Este important să se dovedească în mod fiabil şi ştiinţific care va fi cel mai eficient preparat în tratamentul viitor.

În afară de biopsia, se fac teste obligatorii pentru analize de sânge, analize hormonale şi testarea marcherului tumoral pentru acest tip de cancer.Starea ficatului şi a rinichilor se analizează cu atenţie pentru toleranţa la medicamente; se face şi o analiză genetică moleculară obligatorie a materialului de biopsie; se face un studiu de sinteză cu PET-CT /PET- scanner/ pentru a se vedea atât întreaga stare actuală a formaţiunii tumorale, cât şi cuiburile metastatice ascunse sau evidente.

A treia zi:Se precizează planul de tratament cu imunoterapie. Acesta se realizează pe baza rezultatelor rezumate ale cercetării la care participă oncologul curant, împreună cu un chimioterapeut şi un imunoterapeut, care determină împreună toate tacticile ulterioare pentru tratamentul pacientului cu cancer.

REŢINEŢI: când se utilizează imunoterapie, acest proces este obligatoriu, este obligatoriu şi programul care este strict individual pentru fiecare persoană în parte.Pentru că în imunoterapia se aplică doar CELE MAI COMPLEXE PROCESE ONCOLOGICE, acolo unde tratamentul până în acel moment s-a dovedit a fi foarte slab sau complet inaplicabil.


Încheiere

Imunoterapia administrată anumitor pacienţi cu cancer, nu este ceva ocazional şi nu se implementează uşor. După cum aţi citit mai sus, se aplică în cazuri oncologice mai grave, cazuri care sunt la o etapă mai avansată, şi de aceea necesită examinări foarte precise şi o echipă de specialişti bine pregătiţi. Scopul final este unul singur: cancerul să cedeze chiar şi acolo unde este la o fază avansată, unde până de curând salvarea era considerată imposibilă.