Corpul tău te avertizează întotdeauna dacă apar tulburări grave în el.Apariţia celulelor maligne este deosebit de gravă.Prin urmare, dacă observaţi unele dintre aceste schimbări, atunci are loc o schimbare care este periculoasă şi chiar vă pune viaţa în pericol. Lucrul cesta nu înseamnă neapărat că a apărut boala de cancer, pot apărea şi alte afecţiuni grave în organism care necesită tratamente serioase.
Semnele cheie care ne avertizează că există un pericol mare:
- sufocare
- sângerare vaginală neexplicabilă
- arsuri persistente în stomac sau indigestie sistemică
- voce răguşită
- modificarea excrementelor şi balonare constantă
- dificultate la înghiţire
- răni permanente la nivelul gurii
- transpiraţii nocturne prelungite şi severe
- modificări neobişnuite ale sânilor
- sânge în excrementele
- inexplicabilă pierdere în greutate
- spută cu sânge
- tuse persistentă
- umflături neobişnuite pe corp
- urinare dureroasă
Dacă ai una dintre aceste simptome, tot nu înseamnă nimic… Dar dacă ai trei sau mai multe dintre aceste simptome, înseamnă un singur lucru – grăbește-te, grăbește-te, grăbește-te! Desigur, grăbeşte te să-ţi faci analizele necesare…
În mare măsură există probabilitatea ca acesta să se dovedească a fi un proces inflamator sau altceva, dar important este să înţelegeţi cât mai curând posibil ce ajutor vă cere organismul şi să luaţi măsurile necesare..Probabilitatea ca acesta să fie malign este foarte mică – aproximativ la fiecare al 70-lea cetăţean bulgar mai multe dintre aceste semne sugerează un proces malign.
Grăbirea înseamnă un singur lucru – sa fii diagnosticat mai devreme.Pentru că depistarea timpurie a bolii înseamnă să ai şanse mai bune să –ţi salvezi viaţa.Chiar dacă trebuie să faci diferite terapii, intervenţii chirurgicale sau altceva, întotdeauna totul se termină bine dacă boala este într-un stadiu incipient.
Date oficiale pentru succesul diagnosticării timpurie:
Cancer la nivelul colonului:Conform datelor de care dispune Organizaţia Mondială a Sănătăţi, diagnosticarea timpurie poate salva 9 din 10 pacienţi diagnosticaţi cu acest tip de cancer. Diagnosticarea timpurie înseamnă în primul rând că boala va fi depistată în faza sa iniţială.
Cancerul mamar: În prezent,în cel puţin 10 state din lume vindecarea completă a cancerului mamar ajunge deja la 90%, pe primele locuri în acest sens fiind Japonia, Singapore, urmate de SUA şi Israel. În aceste state o mare şansă au şi pacienţii care sunt în faza a doua a bolii de cancer.
Cancer ovarian: Peste90% dintre femeile cu cancer ovarian în faza iniţială au fost complet vindecate. În schimb însă, diagnosticarea tardivă a acestui tip de cancer înseamnă reducerea şansei de vindecare cu 5-10%.
Cancer la plămâni: În prezent, statele cuo bună practică în domeniul oncologic şi al profilaxiei, oferă o şansă bună, de 70%, pentru vindecarea cancerului la plămâni care este în faza iniţială /1/. Diagnosticarea tardivă însă a acestui tip de cancer, cum ar fi de exemplu în faza a treia, înseamnă reducerea şansei de vindecare cu 14%.
De ce unele tipuri de cancer cel mai des se depistează târziu?
Există cel puţin câteva motive pentru diagnosticarea tardivă a cancerului. De exemplu în Marea Britanie, fiecare al patrulea pacient cu cancer află că este bolnav de cancer după ce as-a dus la Spitalul de urgenţă cu altă ocazie. Aceeaşi este şi situaţia la noi. Prin urmare, foarte des se aşteaptă până când situaţia devine insuportabilă. Dar atunci şansele de supravieţuire devin foarte mici.
Iată câteva motive personale foarte serioase pentru diagnosticarea tardivă:
- lipsa de informaţie despre semnele elementare care pot indica boala de cancer;
- teama de diagnoza, de unde rezultă şi căutarea târzie a ajutorului medical;
- reticenţa de a se supune examinărilor preventive sau de a fi internat în spital pentru examinări serioase.
Evaluaţi într-un mod mai serios ultimele trei motive, pentru că ele ţin de propria dumneavoastră personalitate care însă vă “mănâncă” şansele de prelungire a vieţii.
Atunci credeţi că merită să neglijaţi eventualele semne de avertizare?