Congres Internaţional

Pentru lupta cu cancerul: la Havana, 21-25 septembrie, anul 2014

/Rezumat al rapoartelor principale/

La un interval de 2 ani, la Havana are loc un mare congres internaţional pentru lupta cu cancerul. Gazda acestuia este „Labiofam group”, iar rapoartele sunt prezentate de către cercetători şi oncologi cubanezi, precum şi din diferite alte state care se interesează de lupta cu cancerul.

La ultimul congres care a avut în zilele de 21-25 septembrie 2014,au asistat oncologi din peste 80 de state din toate continentele lumii. De asemenea, 27 de miniştri şi adjuncţi ai miniştrilor sănătăţii din 27 de ţări ale lumii au venit la Havana cu un interes deosebit faţă de descoperirile oncologilor cubanezi în lupta împotriva cancerului.

Dr Mariela Garcia, şef al laboratoarelor clinice ale Labiofam:

VENINUL SCORPIONILOR DIN SPECIA RHOPALURUS JUNCEUS: MECANISMELE POTENŢIALE MOLECULARE DE ACȚIUNE ALE EFECTELOR ANTITUMORALE ȘI ANTIMETASTATICE.

În Cuba, veninul scorpionilor din specia Rhopalurus Junceus se foloseşte în medicina tradiţională a ţării în tratamentul cancerului. După efectuarea studiilor in vitro şi in vivo, noi am descoperit că otrava scorpionului din această specie se poate folosi ca un produs bun în lupta cu cancerul.

Mecanismele de acţiune ale efectului antitumoral al veninului scorpionului din această specie au fost descrise într-un mod neexhaustiv înainte de studiile oamenilor de ştiinţă din ţara noastră. De aceea a fost studiat mecanismul in vitro de acţiune asupra celulelor tumorale epiteliale umane. Concentraţiile scăzute ale extractului natural au condus la programarea morţii celulare prin destabilizare mitocondrială la nivelul membranei mitocondriale interne.

De asemenea, apoptoza/adică moartea celulară, a fost confirmată de nivelurile crescute de expresie ale p53, bax, noxa, puma şi caspase 3, precum şi de expresia redusă a genelor antiapoptotice bcl-2 și BCL-XL. Mecanismul de acţiune al otravei scorpionilor include şi impactul asupra activităţii funcţionale a canalelor Nav1.5 şi Kv1.1, care este deosebit de puternic exprimat în celulele tumorale epiteliale, direct legate de proliferarea şi metastazarea în tumorile epiteliale/ ţesuturile moi ale corpului./ Otrava scorpionilor duce la activarea căilor de semnalizare celulară PI3K şi ERK1 / 2, determinate prin studii funcţionale şi western bolt.

În plus, extractul inhibă migrarea celulelor tumorale metastatice şi reduce activitatea metaloproteazelor MMP-2.

Aceste rezultate au oferit primele dovezi experimentale ale posibilităţii de utilizare a veninului în scopuri terapeutice şi ale mecanismului de acţiune care provoacă leziuni semnificative în dezvoltarea şi metastazarea tumorilor.

Dr Fabio de Jesus Linares, şef al echipei care a creat produsul natural „VidaPlus”:

OTRAVA SCORPIONILOR ŞI RACULUI.

Scorpionii, dacă înţeapă indivizi sănătoşi, provoacă manifestări clinice locale şi sistemice, precum: durere, eritem, parestezii, paloare, tahicardie, tahipnee, midriază, hipertensiune arterială, priapism şi frisoane, greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, salivaţie, bradicardie, transpiraţie abundentă, hipotensiune arterială, bronhospasm şi mioză. Se eliberează mediatori care provoacă inflamări, precum serotonina, interleukina-6, factorul de necroză tumorală alfa, oxidul nitric şi creatin fosfokinaza (CPK-MB). Aceştia au rolul de toxine când se activează mecanismul inflamator, în care mediatorii pleiotropi sunt ulterior eliberaţi.

STUDIUL DE FARMACOVIGILENŢĂ CA O TERAPIE ADIŢIONALĂ LA PACIENŢI CU TUMORI MALIGNE.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte că există o mare necesitate de promovare a unor cercetări destinate stabilirii tratamentului corect după obţinerea autorizaţiei de punere pe piaţă a diferitelor medicamente sau suplimente. S-a propus să fie efectuate cercetări de farmacovigilenţă.

Scopul: s fie efectuată evaluarea necesară privind prescrierea toxinei VidaPlus® , secretată de scorpionii din specia Rhopalurus Junceus, ca un fel de terapie auxiliară, în vederea îmbunătăţirii capacităţii funcţionale a pacienţilor cu tumori malgne.

Materiale şi metode: s-a efectuat o cercetare de farmacovigilenţă de următorul tip: analizarea a unei serii întregi de cazuri la un număr de 2261 pacienţi diagnosticaţi cu cancer în fază avansată; pacienţii au vizitat serviciile medicale ale LABIOFAM Entrepreneurial Group. În cursul studiilor am folosit scala ECOG şi scala Karnofskiи. Documentaţia medicală a pacienţilor a fost examinată în profunzime, iar specialiştii care se ocupau cu traramentul acestora au fost intervievaţi.

Rezultatele: După prescrierea produsului VidaPlus®, la peste 70% dintre pacienţii evaluaţi se observă un efect favorabil al tratamentului efectuat, întrucât capacitatea funcţională a pacienţilor a crescut, iar durerile lor au fost atenuate.
Nu au fost raportate evenimente adverse serioase. Numai 0.8% dintre pacienţii care au participat la aceste cercetări au declarat că au avut efecte adverse nesemnificative şi temporare.

Concluziile: beneficiile rezultate din prescrierea picăturilor VidaPlus® ca o terapie adiţională.
Tratamentul pentru atenuarea durerii a fost confirmat, a fost dovedită eficienţa produsului pentru îmbunătăţirea capacităţii funcţionale a pacienţilor, precum şi siguranţa utilizării produsului.

Dr Nudis Zamora este un specialist cubanez de frunte în domeniul formaţiunilor tumorale în cap, la copii şi adolescenţi:

EFECTUL UTILIZĂRII UNEI SOLUȚII DE PEPTIDE NATURALE LA COPII CU TUMORI LA NIVELUL TRUNCHIULUI CEREBRAL

Tumorile cerebrale reprezintă al treilea pe rând cel mai frecvent cancer la copii. Printre aceştia este şi tumora la nivelul trunchiului cerebral care în majoritatea cazurilor este malignă, se dezvoltă şi se răspândeşte repede în trunchiul cerebral, iar pronosticul pentru tratamentul acestuia este în general prost şi de obicei se prevede mai puţin de un an de viaţă.

Prezentul raport prezintă rezultatele obţinute în urma studiului de farmacovigilenţă la care au participat 20 de copii diagnosticaţi cu tumori la trunchiul cerebral, la care a fost folosită soluţia de peptide naturale pe o durată de peste şase luni. Începând cu ianuarie 2011 şi până în august 2014 au fost studiaţi copii din ambele sexe, la vârsta între 4 şi 16 ani. Au fost investigate următoarele variabile principale: modificări în dimensiunea tumorii, constatate prin rezonanţă magnetică nucleară, calitatea vieţii pacienţilor, apariţia unor reacţii adverse din cauza administrării soluţiei de peptide naturale.

Un răspuns obiectiv tumoral a fost observat la majoritatea pacienţilor: se observă reducerea dimensiunii tumorii la 64,2% dintre copiii care au folosit soluţia de peptide naturale timp de peste şase luni. Progresare/dezvoltare a tumorii se constată numai la 7,4% dintre pacienţi, iar la restul cazurilor se observă un efect bun, pozitiv.

În timpul utilizării acestei soluţii au fost raportate următoarele informaţii:

  • Se constată o îmbunătăţire semnificativă a calităţii vieţii copiilor, rezultând o revenire la activităţile zilnice şi şcolare ale acestora / în unele cazuri era vorbă de copii cu aparatul locomotor deja afectat, blocaţi în scaune cu rotile/;
  • Lipsesc efecte adverse.

Grupul de copii trataţi cu acest produs a făcut posibilă concluzia că soluţia de peptide naturale este eficientă şi importantă în tratamentul copiilor cu tumoră la nivelul trunchiului cerebral.